onsdag 19. oktober 2016

ME - det er sånn utmattelsesgreie det?


Har du fått ME? Det er sånn utmattelsesgreier det, er det ikke? Det samme som å være utbrent?

Nei, det er ikke det samme som å være utbrent. Det er heller ikke helt det samme som å "bare" være kronisk utmattet selv om det ofte brukes samme navn.

Altså ME har utmattelse som hovedsymptom, med mange tilleggssymptomer. Og det er er ingen psykisk sykdom. Utbrenthet f.eks. har utmattelse som et av undersymptomene.



Utbrenthet:
En subjektiv opplevelse av at en "sleper" seg gjennom dagen eller føler en ikke strekker til, er ikke det samme som en har M.E.. Det er omfanget av symptomer og handikap, samt sykehistorien som skiller M.E. fra andre sykdommer/ tilstander.


Kilde: http://menin.no/om_m_e_/ofte_stilte_sp_rsm_l/er_m_e_det_samme_som_utbrenthet_/ 


Kronisk utmattelse:
ME er noe mer enn CFS (Kronisk utmattelse). ME er en sykdom med flere gjenkjennbare symptomer enn kronisk utmattelse, selv om det er det alvorligste og mest invalidiserende av disse; blant annet smerter i hode, ledd og muskler, hjernetåke, søvnforstyrrelser, ikke restituert etter søvn, sansevarhet, muskelsvekkelse m.fl. Det er dessuten også påvist forandringer i hjernen hos ME-pasienter; reduksjon av den hvite hjernesubstansen.


Kilde: http://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/02/23/tenke-seg-syk-og-sa-tenke-seg-frisk-igjen/ 




ME/kronisk utmattelsessyndrom er ikke psykologisk, sier Mady Hornig, som har ledet studien, i en pressemelding.

Mennesker med ME og kronisk utmattelsessyndrom har unormalt høye nivåer av signalstoffer som er knyttet til virusinfeksjoner, konkluderer amerikanske forskere.

Kilde: http://forskning.no/2015/02/kronisk-utmattede-har-et-lopsk-immunforsvar


Kommentar:
  • Nå vet jeg hva ME er. Jeg leste om utbrenthet, og det er jo det samme. Så prøver jeg å forklare da... men nei, jeg har nå full oversikt over hva dette er for noe, og trenger ikke mer informasjon.
     
  • Er det sånn utbrenthet du har? Nei, det er ikke det samme. Ok, jeg synes det var litt rart, for du har jo ingen tung fysisk jobb. (Hvis det gjaldt utbrenthet, så blir man vel det oftest av psykiske ting, ikke fysiske eller?).

  • Men altså - alle blir slitne når de har vært på jobb. Det er helt normalt det. (Sier personen som sannsynligvis jobber effektivt hele dagen, drar i butikken og handler, drar hjem og  lager middag, kanskje kjører ungene på en aktivitet og henter – og kanskje drar på trening selv - eller ut i en sosial aktivitet).

    Det kunne jeg også før selv om jeg var "sliten". Nå er jeg utmattet - det er noe helt annet.




Å føle seg sliten og utmattet er vanlig hos mange som opplever stress på jobben, som har personlige problemer, eller i andre situasjoner. Men mennesker med kronisk utmattelsessyndrom (på engelsk kalt chronic fatigue syndrome og forkortet til CFS) føler seg utmattede og svake mesteparten av tiden uten noen åpenbar grunn. Plagene hindrer de som rammes i vanlige aktiviteter og i å glede seg over livet.

Kilde: http://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/nevrologi/kronisk-utmattelsessyndrom


___________________________________________________________________


For deg hjelper det kanskje å hvile en halvtimes tid. Det hjelper ikke for en med ME.

Det karakteristiske bildet ved ME er preget av at sentralnervesystem og muskulatur raskt blir utmattet og at pasienten opplever influensafølelse, energisvikt og generell symptomøkning etter anstrengelse. I tillegg foreligger det en unormal, langsom restitusjonsperiode – vanligvis på 24 timer eller mer (fra en uke til flere måneder).

Utmattelsen, som kan utløses ved minimal aktivitet, kan ikke sammenlignes med vanlig tretthet som friske mennesker opplever etter anstrengelse, men er beskrevet som en nevroimmunologisk energisvikt. 

Andre symptomer er smerter, svekket konsentrasjonsevne og korttidsminne, vanskeligheter med å bearbeide informasjon, regnevansker, problemer med å finne ord, dårlig balanse og koordinasjon, muskelsvakhet, muskelrykninger og overfølsomhet for sanseinntrykk (lys, lyd, trykk/berøring, dufter).

Kilde: http://me-forskning.no/hva-er-me/



Personer med CFS/ME er alvorlig syke, de kan ikke ”bare ta seg sammen”. Det sier overlege med spesiell kompetanse på ME. 

Kilde: http://www.lommelegen.no/artikkel/dette-er-me



Andre linker:



Hva er egentlig symptomene på ME da?

 Det kan jeg fortelle mer om i neste innlegg :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar