fredag 12. mai 2017

Den internasjonale ME-dagen, 12. mai


I dag er det den internasjonale ME-dagen.

Det er utrolig viktig med en dag viet til forskningen rundt ME. Det er veldig lite kunnskap om sykdommen, og veldig mange sterke meninger og holdninger. Det gjør sykdommen ekstra utfordrende.

Dagen og måneden blir markert på mange ulike måter både i Norge og verden forøvrig. Det er mange som engasjerer seg for at sykdommen ME skal få den oppmerksomheten og seriøsiteten som den fortjener.


PÅ DENNE DAG FEIRER VI

12 Mai er en internasjonal markeringsdag for både ME-pasienter og sykepleiere, til ære for Florence Nightingale, født 12 mai 1820.

Nightingale var en rikmannsdatter som henga seg til sykepleie etter det hun selv oppfattet som et hellig kall. Sykepleie var den gang en karriere med dårlig rykte og bestod stort sett av fattigere kvinner.

Men denne makeløse damen som omtales som "The Lady with the lamp" var en visjonær og utrettet store ting! Hun ble verdensberømt ved sitt arbeid under Krimkrigen for å reformere sykepleien og hygienen i de britiske militære lasaretter. Hun skapte i 1859 Englands første sekulære sykepleierskole ved St. Thomas Hospital i London. Hun utgav bøker om sykepleie og regnes som grunnleggeren av den moderne sykepleie, med forebygging av sykdom som grunnprinsipp. Hun hadde også en aktiv rolle i reformasjonen av fattigdomslovene, og gikk langt utover det å gi medisinsk pleie. Hun var i tillegg en glimrende administrator og brilliant matematiker og går for å være skaperen av coxcomb-grafen samt en rekke andre statistiske konsepter, som hun brukte for å illustrere sine analyser og kunnskap innen sykepleie.

Mens hun i 30-årene utførte sin heltedåd i Krimkrigen og fikk hun en bakteriell-infeksjon som ga henne en kronisk ME-lignende sykdom med fatigue som gjorde henne periodisk bundet til sengen resten av sitt liv, til hun døde 90 år gammel. Men i gode perioder fortsatte hun med skriving og arbeid i form av rådgivning og veiledning fra sengen sin. Hun ble en av 1800-tallets mest innflytelsesrike kvinner og en autoritet innen helsereformer.
12 mai er derfor satt til ære for henne, for å markere både ME-pasienter og sykepleiere over hele verden.

ME-syke er som Florence Nightingale ressurssterke kvinner, menn og barn. Vi er lærere, sykepleiere, leger, forskere, brannmenn, ingeniører, advokater, fysioterapeuter, profesjonelle dansere, musikere, militære, topp-atleter, elever i barne- ungdom og videregående skole, som alle brenner etter å få bruke sine talenter og å kunne bidra i samfunnet.
Vi har håp om at biomedisinsk forskning vil hjelpe ME-syke ut av sengene og inn i livet igjen! Du kan hjelpe ved å støtte bio-medisinsk forskning på ME.    

Kilde: https://www.facebook.com/MEforeningenTroms/?fref=nf






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar