torsdag 3. november 2016

Må du bråke sånn....


Jeg merker at jeg har blitt veldig sensitiv for spesielle lyder. Høye, bråe lyder er ubehagelig, f.eks. smelling, høy latter, tømming av oppvaskmaskin, ungegråt osv.

Plystring og masse stemmesumming f.eks. på møter er heller ikke behagelig - og klirring av bestikk da. Det siste er helt grusomt!! Bakgrunnslyder på tv, f.eks. sportssendinger er også veldig slitsomt.

Jeg har investert i et headsett; Bose støydempende. Det er trådløst og filtrer bort plagsomme lyder ganske effektivt. Et must spesielt på flyturer og i bråkete forsamlinger.



Men hvorfor har det plutselig blitt sånn? Jeg var den som spilte høy musikk når jeg var alene hjemme og var heller aldri spesielt var for andre lyder heller (bortsett fra om natta da) :)




Enda et av symptomene på ME:

Hypersensitiv for sanseinntrykk:
Lys, lyd, smak, lukt, berøring, bevegelse i synsfeltet.


Kilde: http://www.oslo-universitetssykehus.no/omoss_/avdelinger_/cfsme-nasjonal-kompetansetjeneste_/Documents/ME-foreningensInformasjonshefte%20barn%20og%20unge%20%20med%20CFSME.pdf


Symptombildet ved ME/CFS er omfattende. Pasientene forteller først og fremst om en ekstrem utmattelse som overgår og skiller seg fra vanlig slitenhet. I tillegg kommer symptomer som muskelsvakhet, tilbakevendende smerter i ulike deler av kroppen, influensalignende symptomer, svekket konsentrasjon og hukommelse, søvnforstyrrelser, og overfølsomhet for lyder og lys.  


Kilde: http://www.indremedisineren.no/2012/04/myalgisk-encefalopati-me-en-innforing/

 

Dette sier Den komplette symptomlisten:

  • Hyperakusi – en intoleranse for normalt lydvolum og vanlige frekvenser, men spesielt lyder på høyere frekvenser. Plutselig høy lyd kan også starte en skremselsrespons (flushing og raske hjerteslag), og det kan også forekomme en ekstrem intoleranse for vibrasjon.

     
  • Sterke sensoriske stimuli (støy, vibrasjon) kan også føre til forverring av andre symptomer og utløse symptomkomplekset ved manglende stabil homøostase.

     
  • Tinnitus i øret kan forekomme som ringing,summing, surring, knepping, smelle - og pipelyder.

     
  • Hørselstap – lyden kan bli dempet eller utydelig eller låte merkelig flat. Det kan foreligge tap av toneoppfattelse.

     
  •  Stemmen kan bli veldig svak, hes eller gå over i hvisking. Det kan også foreligge fullstendig tap av tale. Langsom tale kan også forekomme, noen ganger stammende , stotrende , grøtet eller utydelig tale, eller det kan oppstå problemer med å bevege tungen for å snakke og/eller få nok luft til å si mer enn noen få ord om gangen.



 Men dette får du vel ikke kommentarer på? Ikke så mye heldigvis, men småting er det jo alltid.

  • Går det ann å dempe lyden på videomøtet litt? Det står veldig høyt. Det var ikke bare et ME-symptom, de på de første rekkene var enig. «Nei, vi må ta hensyn til de som hører dårlig». Og de hadde selvfølgelig satt seg bakerst…

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar